Us & Them_E5_Human Tide_Galiana (2017)

Abans de l’estiu, el dibuixant barceloní Joma Rius em va convidar a posar música a una de les seves animacions dibuixades. Es pot veure el vídeo en aquest enllaç, junt a la resta de curts d’aquest projecte.

Aquestes setmanes es pot veure el treball en exhibició a Teià. Del 8 de setembre a l’1 d’octubre de 2017, a La Unió Passeig de la Riera, 116-120, Teià.

Joma’s animation by drawing in transformation. Charcoal on paper. Exploring to see the people from their own mining. Original music created and performed by Josep Lluís Galiana.

Aquestes són les notes que vaig escriure sobre aquest treball:

Us & Them_E5_Human Tide_Galiana (2017)

Aquesta peça per a 5 saxofons tenors és un encàrrec de l’artista i dibuixant Joma Rius per posar música a la videocreació Us & Them_E5_Human Tide, d’una durada de 1.46 minuts.

Human Tide tracta del drama humà quotidià de milers i milers de persones que volen arribar a Europa creuant el Mediterrani. Una terrible i tràgica marea humana que Joma aborda des d’un work in progress amb dibuixos i que van conformant micro-relats o curtmetratges.

La peça musical està inspirada en un melisma que es repeteix insistentment i al qual se li afegeixen altres cants melismàtics fins arribar a un cert cor-caos de veus, ofegades, repetitives, veus de dolor i gemecs, jugant amb els plans sonors, l’espacialitat, i que ens recorden els característics cants africans subsaharians i, en general, la música àrab.

Al poc de començar la peça, sorgeix una melodia més destacada que vol posar veu a la cara que finalment queda sobre-impressionada sobre la resta de cares, que acaben desapareixent a poc a poc, devorades per la mar.

La consonància del final és totalment fortuïta. Tal vegada, motivada pel desig de posar fi a aquesta inhumana tragèdia.

About Gali

saxophonist ~ improviser ~ writer ~ editor